logoCON

Utorak, 06. Oktobar 2015.

Stojanoviću smanjena kazna jer je bio uzoran zatvorenik

Narodne Novine subota, 13 septembar 2014 11:21 ->11:25

Viši sud prihvatio molbu za uslovni otpust Nikole Stojanovića koji je pre pet godina izazvao udes u kojem je poginulo četvoro mladih. Roditelji ogorčeni što je Stojanović na slobodi, jer smatraju da nije ni dobio adekvatnu kaznu.

niske-vesti-u-vestima

Nišlija Nikola Stojanović (26) koji jeo suđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu jer je izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je stradalo četvoro mladih, pušten je na uslovnu slobodu posle pet godina i četiri meseca provedenih iza rešetaka. Usvajanje njegove molbe za puštanje na slobodu izazvalo je veliko ogorčenje kod roditelja stradalih, koji smatraju da je i osam godina bilo malo za četiri žrtve.

Nezgoda se dogodila 18. aprila 2009. godine na Bulevaru Nemanjića kada je Stojanović vozeći pijan vozilom "mazda 323" sleteo sa puta i udario na drvo. Na licu mesta stradali su njegovi saputnici Uroš Tasić (20), Predrag Ranđelović (28), obojica iz Niša i Jovana Radosavljević (23) iz Prokuplja, dok je Jelena Jovanović (26) preminula na operacionom stolu.

Stojanoviću je za nezapamćenu tragediju izrečena maksimalna zatvorska kazna, a kao otežavajuća okolnost uzeto je u obzir da je veštačenje pokazalo da je u krvi imao preko jedan promil alkoola te da je nesreću izazvao brzom vožnjom. Na sopstveni zahtev, Stojanović je iz niškog Kazneno popravnog zavoda prebačen na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod za maloletnike u Valjevu gde se nalazio do puštanja na slobodu.

Krajem 2012. godine kazna mu je umanjena na šest godina po osnovu amnestije, nakon čega je on nekoliko puta tražio uslovni otpust. Sud ga je odbijao sve do avgusta ove godine kada je njegov zahtev usvojen. U obrazloženju sudske odluke o uslovnom ot- pustu navodi je na osnovu izveštaja KPZ utvrđeno da je Stojanović kriminalno neinficirana ličnost, niskorizičan osuđenik, osoba koja ima kapaciteta za promenu zbog čega mu je ukazano poverenje angažovanjem na ekonomiji Bukovica gde je radne zadatke izvršavao veoma odgovorno pa je proglašen za najboljeg radnika u režiji za 2013. godinu. Sam Stojanović je u molbi za uslovni otpust naveo da je delo učinio u alkoholisanom stanju, ali da više ne pije niti će ikada to činiti, da će nastaviti posao u firmi u kojoj je radio do nesreće, da želi da zasnuje porodicu i živi od svog rada.

otacVest o Stojanovićevom izlasku iz zatvora otvorila je rane roditelja stradalih.

- Naša deca nisu bila uličari, obdukcija je pokazala da nijedno od njih nije u krvi imalo ni kal alkohola. Ovo je velika sramota i greh prema našoj ubijenoj deci. Njih ne možemo da vratimo ali bahati vozači moraju da budu najstrože kažnjavani da ne bi i dalje ubijali. Revoltirani smo umanjenjem Stsjanovićeve kazne, ispada da je za svaki izgubljeni život odl ežao malo više od godinu dana. Moj ježivot uništen, poginuo mi je sin ali i ćerka moje rođene sestre, od toga se nikad neću oporaviti kaže Gordana Ranđelović, majka stra- dalog Predraga i tetka poginule Jelene.

Miloš Jovanović, Jelenin otac je zaprepašćen što ga niko nije obavestio o Stojanovićevom izlasku iz zatvora.

- Jelena je 25. marta završila muzičku akademiju a poginula je 18. aprila. Zakazali smo bili i svadbu, trebala je da ima divan život a sve je to prekinuo jedan obesni momak. Nezadovoljni smo bili sudskim postupkom jer smo smatrali da je osam godina malo za ono što nam je uradio, tražil i smo tada objašnjenje i od ministarke Snežane Malović. Znam da se tužilac žalio na kaznu, ali da ona nije usvojena. Bolela nas je ta kazna a sada smo u šoku kad čujemo da je i ona umanjena. Nikada se nećemo oporaviti od gubitka, moja supruga je od muke obolela od karcinoma a otac Uroša Tasića je od sekiracije preminuo kaže očajni čovek.

Povezane vesti

TvIT-MAX-Orion

inter-rent-a-car

Loading radio ...

kuca-petrovic

ingrad

ivona-city

Alternative flash content

Requirements

my-place

krunic1

mm-tours-2014-n-godinagameboxgeppetoSrecni ljudi 14
senka
magic-foodromansaunico travelestetik-centar-dr-vais
senka

MaxBet

nisville2014-avgust lastrega centar-lepote-mitic Wonderland dunja
Nova Servis deciji-centar dom-ucenika ton parking-servis
 BeautyVenera nifon dzoker taxi Dijamant