DNEVNIK JEDNOG LUDAKA

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

ULOGE:
Aksentije Ivanov Popriščin: DUŠAN MATEJIĆ

Zahvaljujući City Marketing Centru koji stoji iza organizacije ove predstave, gledaćemo jednog od najboljih mladih glumaca 12. aprila na repertoaru Doma vojske Srbije u Nišu sa početkom od 20h.

Monodrama, monokomedija ili monotragedija „Dnevnik jednog ludaka“ nastala je po istoimenom delu N. V. Gogolja i predstavlja završni master rad studenta glume Dušana Matejića. Gogolj je napisao ovu pripovetku 1831. godine. Objavljena je u zbirci pripovedaka „Peterburške priče“ 1834. Reč je o psihološko–grotesknom prikazu ludila. Junak je mali čovek, isfrustrirani, ali i zaljubljeni činovnik koji postaje ospednut bolesnom idejom o sopstvenoj veličini. Po nekim podacima, u ovom tekstu se po prvi put u književnosti obrađuje motiv šizofrenije. Inače, tekst „Dnevnik jednog ludaka“ u izvođenju Pavla Minčića je zvanično prva odigrana monodrama u Beogradu.

U svojoj postavci Dušan Matejić demonstrira vrhunsku glumačku veštinu, a nadahnutom i raznovrsnom glumačkom igrom na najbolji način razotkriva sve slojeve ovog izvanrednog dela ruske književnosti i vešto i suvereno vodi publiku kroz uzbudljivu „pozorišnu avanturu“.

Želeo sam da prikažem život jednog malog, nevažnog čoveka, koji, razočaran i unesrećen, poveruje da je velik i važan, najvažniji. On ostvaruje svoj imaginarni svet u kome mu je lepo i u kome uživa, ali pod udarcem realnosti on iz tog nadrealnog sveta pada u svoju duboku, ličnu tragediju.

Predmet ovog istraživanja i jeste bilo šta raditi, kako raditi, na koje načine i kojim sredstvima se treba služiti pri stvaranju i odbrani lika sa psihološkim poremećajem.

Nadam se da sam uspeo u svojoj nameri.
Dušan Matejić

Rezervacije na:
063 490 460
svakog radnog dana od 08-16h

Cene ulaznica:
Parter i VIP: 300 dinara
Balkon: 200 dinara

Prodaja ulaznica:
Biletarnica Narodnog pozorišta
Niške vesti (Prvomajska 2 lokal 1)
City Cafe (park Svetog Save)

Komedija „The Party“ u Narodnom pozorištu

Urnebesna komedija „The Party“ biće odigrana pred niškom publikom 17. marta.

„THE PARTY“ (po motivima komada “Pidžama za šestoro“) je urnebesna komedija situacije koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Radnja se odvija u jednom srpskom gradiću, u porodičnom domu zanimljivog bračnog para, Dragana i Ane. Zabuna, prevara, zataškivanja, podmićivanja samo su neki od elemenata suludog haosa koji se odvija jednog nezaboravnog vikenda.

Na „tajnoj većeri“, organizovanoj samo za ljubavnike, ispostaviće se da će, zahvaljujući neželjenim gostima, dogoditi i otkriti još mnogo toga. Interesantni i luckasti likovi, poremećeni planovi, male i blesave gadosti, zapleti ljubavnih afera garantuju veče smeha, zabave i opuštenosti.

Predstavu je režirao mladi niški reditelj Marko Đurić.

U ovom, sitkomu glume Aleksandar Marinković , Jasminka Hodžić, Dušan Matejic, Tanja Krčmarik i Jelena Orlović.

Prodaja ulaznica u biletarnici Narodnog pozorišta, prostorijama Niških Vesti (Prvomajska 2 lokal 1) i u City Cafe-u (Park Svetog Save).

Cena ulaznice 500 dinara.

Predstava “Hotel 88”

Predstava “Hotel 88” rađena je po motivima komada “Privatni život” Noela Kauarda. Ovu romantičnu priču, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, donose mladi glumci Tamara Krcunović, Andrija Kuzmanović, Anđela Jovanović i Vladimir Aleksić.

Priča koju će Nišlije videti u februaru oslikava početak zajedničkog života mladih bračnih parova. Viktor i Ana dolaze u hotel na moru za medeni mesec, drugi par Sandra i Marko dolaze u taj isti hotel, istim povodom. Sve se komplikuje jer su Viktorova Ana i Sandrin Marko prethodno bili u burnom braku. Jedna noć u ovom hotelu dovoljna je da svi oni dožive strasne urnebesne promene.