Naisus, Nisos, Navisos ... NIŠ

Rimljani su ga zvali Naisus, Vizantinci Nisos, Sloveni Niš, a smatra se da je ime dobio po reči koja se danas zove Nišava, a tada Navisos

Kakav je to grad od samo tri slova?

Dobrodošli u Niš, grad meraka, raskrsnica i sokaka. Mnogi, koji nisu iz Niša, u šali pitaju
„Kakav je to grad od samo tri slova?“.

Na to će im svaki Nišlija odgovoriti „Pa baš tako ponosit kao što su Rim, Beč, Bon…“.

Rimljani su ga zvali Naisus, Vizantinci Nisos, Sloveni Niš, a smatra se da je ime dobio po reči koja se danas zove Nišava, a tada Navisos. Mesto je susreta civilizacija, prepun burne istorije, jedinstvenih istorijskih spomenika, prica, života, slavnih i velikih ljudi, šarma i sećanja na neka minula, lepa vremena, ali i grad modernog i savremenog duha. Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu.

Karakterističnog geografskog položaja, od davnina se smatra kapijom istoka i zapada. I baš to ga čini gradom koji ponosno čuva svoju istoriju, prihvata moderne tekovine, a Nišlije čini najboljim domaćinima svakog namernog i nenamernog putnika.

Konstantin Veliki

(Constantine I the Great, rimski car)
rođen 28. februara 274. u Nišu

Legenda kaže...

Nekada davno živeo je neki car i imao sina i kćer. Sin se zvao Niša, a kćer Vida. Podeli car svoje carstvo na dva jednaka dela, te jedan dade Niši, a drugi Vidi.

Oni, svako na svom delu carstva, podigoše gradove. Tako su nastali Niš i Vidin.

Hamam, predivno tursko kupatilo

Najstariji sačuvan objekat iz perioda turske vladavine na prostoru Niša i jedan od retkih, u potpunosti očuvanih objekata ovog tipa.

„Šetajmo“ kroz istoriju

Nije lako ispričati nekome priču o Nišu i njegovim žiteljima. Oni se moraju upoznati i doživeti.

Duh jednog grada najbolje se spoznaje šetnjom, kroz svaku ulicu i svaki sokak.

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću

otkriven je ponovo u Nišu i tako je ispravljena istorijska nepravda prema velikom ujedinitelju i znamenitoj ličnosti u srpskoj istoriji

Uskoro opširnije ...