Grad sporta

Niš je grad sporta i grad ljubitelja sporta. Iznedrio je mnoga imena koja su tokom istorije postala zaštitni znak naše zemlje i velike zvezde kako na domaćoj tako na inostranoj sceni. Čuvenoj niškoj publici vrlo se često pripisuju epiteti najboljih i najvatrenijih, jer je njihova podrška tokom svih ovih godina bila “igrač više” kako klupskim tako i reprezentativnim selekcijama.

Objekti za rekreciju Nišlija su mnogobrojni. Ljubitelji džogiranja od proleća do kasne jesenji ispunjavaju čuveni Niški kej. Na keju, koji se prostire duž celog grada pored reke Nišave na par mesta postavljene su teretane na otvorenom gde vežbači mogu da koriste vedre dane za rekreaciju. Ono što krasi naš grad i po čemu smo često prepoznatljivi sportistima koji nam dolaze u goste je S.C. “Čair”.

Početak ove priče je još davne 1966. godine kada je osnovana Uprava za sport koja je kasnije prerasla u Direkciju za izgradnju sportskih objekata, zatim u Radnu organizaciju da bi od 1990. god. nosila ime Ustanova za fizičku kulturu SPORTSKI CENTAR „ČAIR“.

Danas S.C. “Čair“ čine sledeći objekti: sportska hala, zatvoreni bazeni, gradski stadion, stonoteniski dom, sala za borilačke sportove, hala Dušan Radović, hala Miroslav Antić i balon sala – ledena dvorana. Sa razvojem grada i sporta ukazala se potreba za izgradnjom objekta za sve sportiste grada.

Predstavnici grada u nekim od najelitnijih i najjačih domaćih prvenstava su FK Radnički, ŽFK Mašinac, RK Železničar, ŽRK Naisa, UŽKK Student, KK Konstantin. Potom OKK Niš, VK Nais, KMF Wintersport, R13K Radnički i mnogi drugi.

Među najuspešnijim u pojedinačnim sportovima su KBK “Niš”, BK “Vitez”, Taekwondo club “Asteriks” i KBS “Konstantin-Niš”, PAEK, JK “Vuk”, TA “Živković”, PK Niš 2005″ i još mnogi drugi.

Krajem godine, tradicionalno se održava i “Izbor za sportistu godine grada Niša”.

Niš nastavlja da na zdravim temeljima, koje su postavili neki od najuspešnijih niških sportista tokom istorije, gradi uspešnu sportsku budućnost i stvara ljude koji njegovu sportsku istoriju ispisuju zlatnim slovima.

Rekreacija, ekstremni sportovi