JELAŠNIČKA KLISURA

Omiljeno izletište Nišlija

Rimski put "Via Militaris"

Jelašnička klisura nalazi se kod sela Jelašnice na 11 km od Niša.

U vreme Rimljana tu je prolazio vojni put “Via Militaris”, koji je zadržao svoj značaj i za vreme Turaka, o čemu svedoče i danas vidljivi ostaci strateških oznaka uklesanih u stene.

1995. godine klisura je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

Reliktna vrsta Romondija

Prirodna retkost prvog stepena zaštite je reliktna vrsta Ramondija (familija Gesneriaceae Ramonda-nathaliae), kao i 39 mezijskih, 20 balkanskih i šest ilirskih endema i subendema i očuvanja posebne prirodne vrednosti koju čini klisura Jelašničke reke sa bogatom i raznovrsnom morfološkom ornamentikom.

Klisura obiluje prirodnim lepotama, vodopadima, florom i faunom.

Pogled seže i do samog grada

Na pravi pogled, čini se da se ne može pronaći staza između stena Jelašničke klisure, a u stvari Jelašnička klisura se može obići trasom koja je čak i mnogo više rekreativna, nego klasična planinarska.

Tu su prirodne atrakcije na desnoj strani klisure, pa se sa par vidikovaca može posmatrati najviši venac Suve planine, sa vrhovima Trem, Sokolov kamen i Mosor, te dubinu Jelašničke klisure. Glavna odredišta su stenovite formacije Prozorac i Carevo korito, kao i vrh Radov kamen (580 m). Sa atraktivnog Prozorca, otvora u steni, koji je nastao prirodni putem, vidi se selo Jelašnica.

Sa Radovom kamena, vidi se najviši deo Suve planine, a pogled seže i do grada Niša.

Hram na temeljima antičke bogomolje

Crkva svetih apostola Petra i Pavla se nalazi na jednom od uzvišenja severozapadnih obronaka Suve Planine u selu Jelašnica. Udaljena je oko 5 km od Niške Banje i oko 14 km od Niša. Na Petrovdan 2020. hram je obeležio 150 godina od izgradnje.

Prilikom iskopavanja pronađen je kamen koji je u obliku zupčanika. Na njemu se vidi da ima i neki deo koji služi za odvod vode, pa je moguće da je služio za krstionicu, ali nikako sa sigurnošću to ne može da se kaže.

Kamen se sada nalazi u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla koja podseća na dobro uređen park. Lepo održavana trava pokriva celu portu. Presecaju je samo staze za prolaznike duž kojih su, u hladu stabala koja se tu nalaze, postavljene klupe na kojima žitelji mogu da predahnu pre i posle bogosluženja. Porta je oplemenjena mnogim žbunovima i stablima sa puno cveća. Dopunjen je spomenikom koji se nakada nalazio u dvorištu crkve,a sve zajedno je jedna neobična skulptura.

Kada je podignuta 1870. godine, crkva je bila jedini objekat na brdu iznad sela, ali je danas okružen jednim od seoskih naselja. Hram su izgradili meštani sela.