BOJANINE VODE

Planinari iz Niša, do vrha Trem izlaze sa Bojaninih voda. Put vodi preko Koritnjaka do vidikovca i izvora lekovite vode, a u blizini Crnog kamena izlazi na “sokolov put”, glavnu grebensku stazu na Suvoj planini.

Planinarski uspon na Trem

Bojanine vode se nalaze severozapadno od Sokolovog kamena na nadmorskoj visini 920 metara. Planinarski dom okružen je gustom pretežno bukovom šumom. 

Zbog dobre orijentacije tereni na Bojaninim vodama zadržavaju sneg preko cele zime.

Od doma vode planinarski usponi na

Trem (1810 m)
Sokolov kamen (1552 m) i
Mosor (985 m)

Sam pogled na strmu liticu obuzima dah

Suva planina znatno odudara po svom reljefu i geološkom poreklu od većine planina Srbije, sam vrh Trem sa 1810m izazov je za brojne planinare i turiste koji su spremni da uz nešto truda ispenju stazu dugačku 7 kilometara.

Planinari iz Niša, do vrha Trem izlaze sa Bojaninih voda.

Na svakom koraku pogled je predivan. Nekada vetar pokvari užitak, ali sam pogled na strmu liticu obuzima dah. Pogled sa vrha je čaroban, i na kraju se isplati svaki metar truda.

Uspon na Trem spada u zahtevnije planinarske poduhvate u Srbiji, izazovan je, dinamičan, zanimljiv, a mnogo toga se odigrava u manje od 10 kilometara trase.

 

Preko Koritnjaka do vidikovca i izvora lekovite vode

Trasa od Niške Banje do Crnog kamena, područje starog, napuštenog sela Koritnjak, jedan su od aduta grada Niša, gradske opštine Niška Banja i Turističke organizacije Niš u razvoju turističkih proizvoda i turističke infrastrukture, a Planinarsko društvo “Preslap” nalazi se u partnerskom odnosu sa Turističkom organizacijom Niš, i kroz održavanje ovakvih akcija vrši se promocija ovog područja.

Sa vrha se pruža fantastičan pogled na produžetak glavnog grebena Suve planine, na vrhove Mosor, Sokolov kamen i Trem, ali i na oblast Zaplanje, na planine Seličevicu i Babičku goru, kao i na grad Niš.

Prevoj Devojački grob razdvaja vrhove Sokolov kamen i Trem, prevoj se nalazi na 1318 metara nadmorske visine, sa njega se već vidi i grad Niš.