CERJANSKA PEĆINA

Čudesan grad u podzemnom kanjonu reke Provalije sa ogromnim dvoranama

Dragulj pod zemljom

Kako bi bilo lepo da grad Niš ima nešto slično Postojanskoj jami. A ima, čak lepše i vrednije. Dragulj pod zemljom zove se – Cerjanska pećina koja se, kako se pretpostavlja, proteže dvadesetak kilometara.

Na šesnaestom kilometru, idući od grada na severozapad, nailazi se na pitomu udolinu u ataru Cerja. Ispod vijugavog makadamskog puta što vodi u selo, blagom padinom i uskom putanjom, stiže se do ulaza u Ponor, kako meštani zovu taj deo Cerja.

Cerjanska pećina prva je pećina u Srbiji koja je detaljno snimljena laserskim skenerom.

Čudesan grad u podzemnom kanjonu reke Provalije

Priroda je izvajala čudesan grad u podzemnom kanjonu reke Provalije sa ogromnim dvoranama, vitkim i debelim stubovima, prekrasnim šarenim zavesama i heliktitima koji prkose zemljinoj teži.

Ono što ovu pećinu čini posebnom i izdvaja je od ostalih jeste raznovrsnost i očuvanost morfoloških i hidroloških oblika, zatim raznovrsnost formi, veličina, boja i sastav pećinskog nakita u vidu stalaktita i stalagmita, helaktita, kitnjastih saliva, talasastih draperija, pećinskih korala, kristalnih cvetova, pećinskih prerasta…

Cerjanska pećina važi za jednu od najlepših, ali i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji.

Pećinski ukrasi stari oko dva miliona godina

Cerjanska pećina važi za jednu od najlepših, ali i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji.

Poslednja istraživanja Zavoda za zaštitu prirode govore da je Cerjanska pećina duga 7.100 metara, a procenjuje se da su pećinski ukrasi u njoj stari oko dva miliona godina.

Najviša tačka velike dvorane udaljena je od vrha brda 170 metara.

Vizitorski centar

Vizitorski centar kod Cerjanske pećine otvoren je na 250 m2 za speleologe, ljubitelje adrenalinskog sporta, ali i za sve zainteresovane posetioce i turiste.

Turisti ovde mogu da se okrepe, da dobiju sve bitne informacije o ovom kraju, da dobiju opremu sa kojom mogu da silaze u Cerjansku pećinu, da razgovaraju sa speleolozima koji su ovlašćeni za silazak u samu Cerjansku pećinu i da dobiju sve informacije vezane za pešačke ture u ovom kraju.

Koristi se za pripremu istraživanja, ulazak u pećinu, smeštaj opreme ali i edukaciju i pripreme speleologa, planinara, turista, putnika.