BANJA TOPILO

Raj na toponičkoj reci

Turistički potencijal jugoistočne Srbije!

Banja Topilo se nalazi 25 km severno od Niša u živopisnoj dolini Toponičke reke na 630m nadmorske visine. Iako je ovo relativno mala i nova srpska banja, brzo se pročula po svojim lekovitim svojstvima.

Topilo se u zvaničnim dokumentima opštine Niš pominje prvi put tek 1985. godine, iako su prve kuće sagrađene 1971. godine. Prve analize vode obavljene su sredinom sedamdesetih za potrebe nekolicine meštana banje, i tada je potvrđena njena lekovitost. No, i pored toga, Topilo se sporo razvijalo. Meštani su sami finansirali izgradnju infrastrukture, visokonaponskog voda i sami kaptirali izvore. Kapacitet banje je oko 800 mesta u privatnom smeštaju.

Sa temperaturom vode od 34°C Topilo spada u hladnije banje, zbog čega pogoduje obolelima od reumatskih bolesti. Voda se u terapeutske svrhe koristi za kupanje i za piće.

Topla mineralna voda izvire iz oko 18 izvora, snagom od 10 m/s.

Lekovita voda i za piće i za kupanje

Voda za kupanje pomaže u lečenju:

  • Hroničnog i inflamatornog reumatizma
  • Degenerativnog reumatizma
  • Ekstraartikularnih reumatizma
  • Posledica psihičkih trauma
  • Funkcionalnih oboljenja nervnog sistema

Voda za piće pomaže u lečenju:

  • Hroničnog gastritisa i duodenita (hronična zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva)
  • Funkcionalne bolesti želuca i creva
  • Hroničnog nekalkuloznog holecisita (hronično zapaljenje žučne kese bez kamenca)
  • Bilijarne diskinezije (poremećaji funkcije žučne kese)
  • Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva

Lekovita voda za piće se ne preporučuje kod obolelih od kamena u bubregu, jer podstiče Banja izbacivanje, pa može da izazove bolove. S druge strane, izuzetno je dobra za izbacivanje peska iz bubrega i čišćenje mokraćnih puteva.

Sezona traje od 6. maja do 1. novembra

Posećuju je najviše oni koji imaju problema sa kostima. Mnogi nepokretni su u ovom daru prirode prohodali i iz njega odlazili zdravi i pravi, vraćajući se ponovo da „osveže“ svoje zdravlje.

Banjsko lečilište raspolaže sa dva bazena zatvorenog tipa po sistemu neprekidnog oticanja i doticanja vode direktno sa izvora. Kupanje traje 20 min i budući da je u pitanju lekovita voda, optimalno je jedno kupanje dnevno. Drugi bazen je namenjen samo ženama.

Banja je leti, a pogotovu vikendom, puna izletnika, koji dolaze da provedu dan u prirodi i rashlađuju se u Toponičkoj reci. U sezoni kroz banju prođe do 2.500 gostiju iz svih krajeva Srbije, a gosti dolaze i iz Makedonije, SAD, Danske, Holandije…
Kupalište. Izvor: novosti.rs

Banja ima svog lekara koji određuje adekvatnu terapiju. Za dodatnu relaksaciju gostima su na raspolaganju masaža i elektroterapija.

Banja Topilo na 25 km od Niša krasi živopisnu dolinu Toponičke reke. Do banje možete stići asfaltnim putem koji iz Niša koji vodi ka selima Gornja Toponica i Vele polje.

Biserna pećina

Biserna pećina se smeštena na oko 350. metara nizvodno od Banje Topilo, na levoj obali Toponičke reke, 30-ak metara od korita reke. Osamdesetih godina, ova pećina je bila kaptirana za potrebe Moravskog vodovoda, a ulaz u pećinu je bio zazidan. Od pre nekoliko godina, od kako je vodovod van upotrebe, ulaz u pećinu je ponovo otvoren.

Inače, ova pećina je nedovoljno istražena, a prema nekim saznanjima, u početnom delu ima nekoliko velikih sala sa jezerima. U ovoj pećini je pronađena podvrsta slepog, nižeg račića Triconiscus bononiensis, koja je nastala u ovoj pećini i nema je nigde više u svetu, ali je nepoznato da li je, zbog zatvaranja pećine, uspela da preživi.