MALI JASTREBAC

Tereni izletišta su pogodni i za zimske sportove
Odmaralište idealno za piknik

Izletište se nalazi na najlepšem šumovitom predelu Malog Jastrebca, na nadmorskoj visini od 720 m. Od Niša je udaljeno 34 km. Izletnici ga posećuju tokom cele godine.

U živopisnom, šumovitom predelu na 6 km od odmarališta nalaze se Jasenove vode, gde se za goste odmarališta i izletnike organizuju piknici.

Ispod odmarališta, na udaljenosti od 1 km izgrađeno je Кrajkovačko, akumulaciono jezero pogodno za ribolov i rekreaciju. Tereni izletišta su pogodni i za zimske sportove.

Niš je na samo 25 kilometara, ovaj kraj čuva bogatu istoriju a domaćini su vični u spremaju divnih domaćih jela…

Etno turizam velika šansa

Sela na Malom Jastrepcu imaju šansu da razviju etno turizam, okruženi su prirodnim lepotama, Niš je na samo 25 kilometara, ovaj kraj čuva bogatu istoriju a domaćini su vični u spremaju divnih domaćih jela… sve ovo dovoljno je za početak dobre turističke ponude.

Voćarstvo, pčelarstvo i stočarstvo ovo su bile osnovne grane kojima su meštani ovih sela nekada prehranjivali porodice. Sve ono što je bio dominantan izvor prihoda nekada, danas može da bude dodatni biznis.

Domaćinstva u selima podno Malog Jastrepca masovno renoviraju svoje stare kuće i spremaju smeštaj za domaće goste kojih je svake godine sve više.

Etno turizam uzima maha u ovom delu Srbije zahvaljujući i mnogim niškim privrednicima koji daju svoj doprinos, sa druge strane meštani ovih sela raspoloženi su da uđu u trku i privole turiste da dođu i odmor provedu baš kod njih. Na ovu temu priča se i na nacionalnim medijima koji podržavaju priču koja se rađa.

Interesovanje za seoski turizam je u porastu i takva statistika ovim meštanima ide na ruku.

Krajkovačko jezero - neotkriveni "biser" turizma

Pored svih lepota, ipak najveću pažnju privlači Krajkovačko jezero, koje je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci. Veliki broj Nišlija i meštana Merošine i okolnih naselja spas od letnjih vrućina nađu baš na obalama ovog prelepog jezera.

“Krajkovac je neotkriveni biser turizma i to želimo da okrenemo u našu korist. Sela Krajkovac, Padina i Kovanluk imaju dobru priliku da se kao nova interesantna ponuda pojave na turističkoj mapi jugoistočne Srbije. Porodice i domaćini iz ovih krajeva mogu na ovaj način lako da pokažu kakvi zaista jesu – vredni i druželjubivi uvek spremni da valjano dočekaju goste”, kaže Oliver Paunović, producent koji je upravo završio renoviranje stare porodične kuće i u postupku je kategorizacije smeštaja.

“Mnogo ljudi mi je reklo da bi otišli negde na selo ali nemaju svoje i ne znaju gde bi otišli”, dodaje Paunović.

“Čuli su da u našim selima ima dobrog sira i domaćih proizvoda pa su raspoloženi da dođu i uživaju u lepotama etno turizma. Svi žele da se sklone od gužve i ovo je upravo to što nam svima treba”.

Manastir Sveti Jovan , Tatkova zemunica

“Tu je manastir iz XIV veka Sveti Jovan, Krajkovačko jezero, Oblačinsko jezero, Jasenove vode i još mnogo toga što može da bude interesantno turistima iz cele zemlje. Imamo u selu učene ljude koji priče iz ovog kraja čuvaju od zaborava, sve to nalazi se na sajtu krajkovac.rs, koji će uskoro dobiti novi moderniji izgled”, kaže Paunović.

Renovirani manastir Sveti Jovan 2007. godine je obnovljen iz temelja. Temelj je osvetio tadašnji vladika niški, kasnije patrijarh srpski Irinej.

Tu je i Tatkova zemunica, lokalitet koji je proglašen za predeo izuzetnih odlika na području Malog Jastrebca.