OBLAČINSKO JEZERO

Glavni turistički adut opštine Merošina

Večita inspiracija

Priroda u punoj svojoj raskoši, predeo ovekovečen slikama bezbroj puta, još uvek je inspiracija raznim stvaraocima. Oblačinsko jezero, kroz objektiv Vladimira Timotijevića, snimljeno iz neke druge perspektive i upakovano u fantastičan video.

Jezero sa okolinom pruža izvanredne mogućnosti za odmor, zabavu i turizam.

Vidljivo je čak i sa visine od oko 10.000 m

Oblačinsko jezero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji, dvadesetak kilometara zapadno od Niša, u blizini Malog Jastrebca. Jezero je približno okruglog oblika i prečnika oko 1 km, nadomak sela Oblačina. Vidljivo je čak i sa visine od oko 10.000 m.

Šezdesdesetih godina 20. veka, pokraj jezera izgrađen je javni bazen širine-dužine skoro 100m kao i motel sa bungalovima na obali jezera. U to vreme bilo je najposećenije dnevno letovalište Nišlija i uopšte svih iz okoline. Nebrigom vlasti sve je propalo još sredinom osamdesetih godina.

Na jezeru se svake godine održavaju i takmičenja sportskih ribolovaca.

Urađena je kompletna rekonstrukciju objekta na Oblačinskom jezeru.

Renoviran je krov, urađeno grejanje, kanalizacija, struja, toaleti.  Adaptirani su i smeštajni kapaciteti.

Oblačinsko jezero u novom ruhu

Šezdesdesetih godina 20. veka, pokraj jezera izgrađen je javni bazen širine-dužine skoro 100 m, košarkaški teren i fudbalsko igralište kao i motel sa bungalovima na obali jezera. Na obalama jezera tada je izgrađeno i vikend naselje.

U to vreme bilo je to najposećenije dnevno letovalište Nišlija i uopšte svih iz okoline (i Prokuplje je udaljeno dvadesetak kilometara). Nebrigom vlasti objekti su zapušteni sredinom osamdesetih godina.

Početkom 21. veka okolina jezera je ponovo uređena tako da je pročišćena obala jezera i napravljena visoka zemljana obala.

Samo jezero je očišćeno i spremno za prve turiste pre svega iz Nišavskog regiona, a onda i iz čitave Srbije, sportske timove i rekreativce

Čista voda iz Krajkovačkog jezera

Jedan od ključnih problema razvoja ovog kraja su snabdevanje pijaćom vodom, kao i kvalitet vode jezera i očuvanje ribljeg fonda.

Posle izgradnje glavnog asfaltnog puta do naselja Kovanluk, planira se uređenje putne infrastrukture koja će na kvalitetan način povezati sva merošinska sela. To je jedan od glavnih faktora projekta razvoja seoskog, izletničko-rekreativnog i tranzitnog turizma.

Poslednje veće investiranje u Oblačinsko jezero bilo je 2009. godine, kada su uređeni prilazni putevi i napravljeno nekoliko sportskih terena za tenis, košarku i fudbal i dva bazena.

U isto vreme obezbeđena je čista voda iz susednog veštačkog Krajkovačkog jezera, čime je na Oblačini revitalizovan biljni i životinjski svet.

Urađena je kompletna rekonstrukciju objekta na Oblačinskom jezeru.

Renoviran je krov, urađeno grejanje, kanalizacija, struja, toaleti.  Adaptirani su i smeštajni kapaciteti.

"Dani višnje" juna meseca u Merošini

Ova turističko-kulturna manifestacija, čiji je glavni cilj promovisanje brenda „Oblačinka“, sorte višanja sa zaštićenim geografskim poreklom najkvalitetnije i najpoznatije sorte na ovim prostorima održava se tradicionalno od 2003. godine.

Centralni deo manifestacije održava se na Oblačinskom jezeru uz bogat sportski i kulturno-zabavni program i takmičenje u pripremanju specijaliteta od višnje, ali i riblje čorbe i ribljeg paprikaša.

Dani višnje počinju sa prvim danima berbe, a centralna manifestacija održava se tradicionalno u toku trajanja berbe višanja. Ranijih godina na „Danima višnje“ nastupali su naši najpoznatiji bendovi, od Kerbera i Galije do Riblje Čorbe, što je privačilo veliki broj ljudi iz okolnih gradova i opština.

Oblačinska višnja „OBLAČINKA“ sorta je sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi zasadi podignuti 1958. godine u selu Lepaja. Danas je pod višnjom u merošinskom kraju 2000 hektara i 90% domaćinstava bavi se proizvodnjom višanja. Godišnji rod je između 100 i 150 hiljada tona, a ove godine, zbog nešto sitnijeg roda, očekivani prinos je između 10 i 12 tona po hektaru.

Urađena je kompletna rekonstrukciju objekta na Oblačinskom jezeru.

Renoviran je krov, urađeno grejanje, kanalizacija, struja, toaleti.  Adaptirani su i smeštajni kapaciteti.