LOVDžIJA KALČA

Priča o afrikanskom zecu poslužila je kao motiv akademskom vajaru Ivanu Felkeru za spomenik Кalči i Sremcu

Kalča ponovo među Nišlijama

Na platou ispred  Кazandžijskog sokačeta 27. oktobra 2006.  je otkriven spomenik Кalči, književnom junaku “Ivkove slave” i Stevanu Sremcu, piscu koji ga je ovekovečio. Tako se Кalča, o kome se daleko više zna posle čuvenog Šotrinog filma, ponovo obreo među Nišlijama.

Bronzana skulptura, rad akademskog vajara Ivana Felkera, prikazuje niškog kujundžiju i najvećeg lovdžiju i l’žova kako sa rukom podignutom metar i po od zemlje, objašnjava Sremcu kolikog je afrikanskog zajca ufatio. Na skulpturi se nalazi i Čapa, Кalčino verno kučište.

Felker kaže da mu se dopalo to da na istom mestu budu Кalča i Sremac, simboli narodskog i građanskog, intelektualnog Niša.

Do same skulpture otkrivena je i spomen-česma Stevanu Sremcu.

Kalča i Sremac, simboli narodskog i građanskog, intelektualnog Niša

Bronzana skulptura, rad akademskog vajara Ivana Felkera, prikazuje niškog kujundžiju i najvećeg lovdžiju i l’žova kako sa rukom podignutom metar i po od zemlje, objašnjava Sremcu kolikog je afrikanskog zajca ufatio.

Felker kaže da je ideja o skulpturi začeta od strane Mlađe Nedeljkovića, a da mu je za samu izradu trebalo osam meseci. Niški preduzetnik Borislav Đorđević, koji je finansirao izradu skulpture, veli da mu se dopalo to da na istom mestu budu Kalča i Sremac, simboli narodskog i građanskog, intelektualnog Niša.

Na skulpturi se nalazi i čapa, Kalčino verno kučište.

Afrikanski zajac

Mnoge Nišlije su se na otvaranju setile nezaboravne Kalčine priče o hvatanju afrikanskog zajca:

Pričalo se u porodici da je Sremac sedeći sa mojim čukundedom Kalčom u kafani „Marger“ ili u kujundžijskoj radnji zapisivao Kalčine dogodovštine. Kalča je bio naočit, ozbiljnog pogleda, sa dugim brkovima. Dan mu je počinjao sa ratlukom i kafom, koje su mu posluživali šegrti – kaže Milica Simonović (73), Kalčina čukununuka.

Zahvaljujući pokojnom glumcu Mlađi Nedeljkoviću, vajaru Felkeru i finansijeru Borislavu Đorđeviću, Kalča je jedan od zaštitnih znakova stare varoši Niša.