Zgrada kabineta Gradonačelnika

Arhitektonski najvrednija objekat u gradu na Nišavi

Nekada Knežev dvor

Kada od Trga kralja Milana prilazite Nišavi i Keju dolazite do današnje Gradske kuće. Ona spada u red arhitektonski najvrednijih objekata. Nalazi se na mestu nekadašnjeg Kneževog dvora kralja Milana Obrenovića.

Na desetogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, 28. jula 1924. godine, postavljen je kamen temeljac za zgradu namenjenu filijali Narodne banke Srbije.

Zgradu je projektovao beogradski arhitekta Aleksandar Janković, a završena je 1925. godine. Rađena je u duhu neoklasicizma, sa dekorativnom ornamentikom i posebno naglašenim ulazom.

Zgrada, po svojoj arhitekturi, pripada grupi najlepših javnih objekata u Srbiji. U njoj je danas kabinet gradonačelnika, a 1986. stavljena je pod zaštitu države.

Spomenik kulture i zaštićena je zakonom od 1986. godine

Nekada zgrada Narodne banke, sada Kabinet gradonačelnika, rađena je u duhu neoklasicizma, sa dekorativnom ornamentikom u veštačkom kamenu i posebno naglašenim ulaznim delom. Poseduje duboki suturen, prostrano prizemlje sa stubovima, brojne prostorije na spratu i potkrovlju.

Karakteristični su lepo izvedeni biljni ornamenti, timpanoni i prozorski okviri, kao i nizovi stubova, sve u veštačkom kamenu. Zgrada, po svojoj arhitekturi, pripada grupi najlepših javnih objekata u Srbiji. Kada su 1972. vršeni adaptacioni radovi pred useljenje Predsedništva SO Niša, uklonjena je bogato izvedena ograda od kovanog grožđa, velike vrednosti.

Duži niz godina u ovoj zgradi su se obavljala venčanja, a danas ona služi prevashodno kao kancelarija gradonačelnika Niša.

Mesto okupljanja mladih

Kej na Nišavi karakterističan je po još jednoj stvari. Tokom prolećnih i letnjih meseci, kada su tople večeri, Kej postaje mesto okupljanja mladih. Sve vrvi od života i priče, a neretko je uz same bedeme nemoguće naći mesta za sedenje ili stajanje.

Početkom sedamdesetih tu je bio smešten Dom mladih.

Svakog leta, više od 25 godina, ovde je bio održavan festivalski centar Filmskih susreta, sve do gašenja Omladinske ustanove „Josip Kolumbo” kojem je bilo ustupljena na korišćenje.

Glavno mesto okupljanja oduvek je bio amfiteatar. Tokom leta često se tu organizuju koncerti, ali i druge manifestacije.