Mesto ukrštanja vremenskih epoha, uživanja i ljubavi

Bogatstvo istorijsko turističke i nesvakidašnje ponude Niša oplemenjeno je i razvojem vinskog turizma. Na desetak kilometara od Niša, uz auto put Niš Sofija, na putu rimskih imperatora Podrum Malča iz 1903. godine predstavlja jedinstvenu viševekovnu sintezu puteva vina koji su se na ovim prostorima ukrštali, mimoilazili, prožimali i na kraju spojili u bajku vrednu pomena..

Podrum tu bajku priča kroz svoj nesvakidašnji spoj tradicije i kulture Rimskih imperatora, Srpskih vladara i starih majstora vina

Ljubitelje vina i istorije na, može se reći, jedinstvenom mestu mogu doživeti “Putovanje kroz vinsko vreme” obilazeći četiri vinske kuće iz četiri različitih vremenskih epoha i upoznati toliko načina negovanja vina.

Rimska kuća – podrum sa amforama je najveća atrakcija koja će vas vratiti u daleku prošlost, u srce vinske priče gde možete probati vina kakva je pio i sam Car Konstantin Veliki. Amfore su najstariji vinski sudovi iz Gruzije, koje je vinarija Malča prva donela u Srbiju i time oplemenila vinsku ponudu naše zemlje.

U osam glinenih amfora od po 2.000l zakopanim u zemlju, vino dugo macerira na pokožici stvarajući neobična vina neobičnih ukusa. Niš i Srbija se mogu pohvaliti, da su pobednici na međunarodnom ocenjivanju vina iz amfore koje je održano u Gruziji. Belo vino Carica Jelena, dobitnik je zlatne medalje sa 90,8 bodova, dok je Konstantin Veliki – crveno vino kupaže kaberne sovinjona i merloa dobio bronzanu medalju.

Nemanjića kuća – podrum sa drvenim bačvama u kom se proizvode rujna vina. U vreme Nemanjića pila su se rujna vina, pa ovde možete probati roze vino od autohtone sorte Crna Tamjanika.

Srpska kuća sredine XX veka – podrum u kome se vina neguju u betonskim fermentorima – gde možete probati crveno poluslatko vino Kalča, negovano po staroj niškoj recepturi

Savremena Vinarija – gde se vina neguju po najsavremenijoj tehnologiji u inoks fermentorima, iz koje se rodila premium M linija sortnih vina.

Kruna vinskog komplesa Malča je završetak putovanja, restoran u rimskom stilu gde vam uživanje na terasi okruženoj vinogradom upotpunjuju jela po recepturama naših predaka. Tu je i prodavnica domaćih vina, rakije i sirća iz koje svoj užitak možete produžiti i nakon boravka u vinariji.

Ljubav stvara sve, zato je baš ovde stvoreno i Vino za dvoje, sa osmehom poručuje srdačni tim Vinskog podruma Malča, koji tvrdi da mu je osnovni cilj proizvodnja sreće!

* Niš, selo Malča *