GRAD MERAKA

DAGI PLUS

Etno restoran DAGI PLUS - Jagnjeći i ovčiji specijaliteti

GO-GO

Grad za uživanje i dobar provod

MALČA

Grad meraka i dobrih domaćina

MRAK

Američki južnjački restoran gde se rado svi vraćaju!

OLIO

Grad meraka i dobrih domaćina

PLEASURE ČAIR

Grad za uživanje i dobar provod
* * *

Grad Meraklija i dobrih domaćina

Brend Niša svakako jesu kafane, a Nišlije vole da kažu da je kafana u našem gradu institucija jer se u njoj dešavaju najvažnije stvari – prave dogovori, sklapaju prijateljstva, nove ljubavi, brakovi, ugovaraju poslovi….

Tamo se gubi pojam o vremenu, koje nekako teče mirno, ali prebrzo kad vidite koliko je sati kad iz te insitucije izađete.

Još od srednjeg veka postala je mesto gde se okupljala inteligentcija kako bi razgovarali o aktuelnim temama u zemlji. U svakom se razgovoru mogao čuti smeh. Do danas kafana je ostala simbol isključivo lepih trenutaka. Niška kultura nam nalaže da svoje razgovore, proslave, dočeke i ispraćaje, jubileje i rođendane provedemo i obavimo upravo tu – u kafani.

Činjenica je da Niš kao grad Meraklija i boema raspolaže velikim brojem kafana i restorana, koji su mahom ispunjeni do poslednjeg mesta u bilo koje doba dana.

* * *

U Nišu su kafane na svakom koraku

Može vam se lako desiti da se uputite u jednu a uđete u drugu kafanu jer ih nekad u jednoj ulici ima i vise od 5!

Volimo mi da zamezimo uz čašicu razgovora i nekog od tradicionalni srpskih pića. Ratovi, poplave, nedaće neće izmeniti naviku mnogih Nišlija da umesto kod psihijatra – tugu, bol, ali i radost i sreću, „leče“ za kafanskim stolom. Tu, pored bokala, čaša, sitno seckane paradajz salate, nađu malo zadovoljstva da prebrode sve.

* * *

Duga kafanska tradicija

Neke kafane postoje i duže od 30 godina, ali čak i nove i stare i one koje će se tek otvoriti neguju meraklijski niški duh, a svaka od njih ima nešto što je izdvaja i čini posebnom za posetioce. Ono što ćete sigurno pronaći u meniju svake od njih su kuvana jela, roštilj i domaći specijaliteti po kojima i postaju prepoznatljive.

Većina kafana radi od jutra do mraka, tako da možete da popijete dobru domaću kafu uz doručak ili možda neku domaću rakiiju koju će vam osoblje sigurno ljubazno preporučiti . Pa možda onda i nastavite do ručka ili večere. Jer mi Nišlije u kafanu odemo lako ali iz nje teško izlazimo.

Prava kafana ima magičnu moć da od običnog dana napravi poseban, da naporan dan na poslu pretvori u uživanje, a da dosadan dan postane zanimljiv, ma sve bude dobro kada se dođe ovde! Jer, ko je još iz kafane izašao ravnodusan?

Svaka kafana živi za svoje goste, postoji izreka da ih nijedna ne traži već se u njoj sami pronalaze. Pronađite se u nekoj u niških kafana, samo pazite ukoliko se previse pronađete, lako se možete i izgubiti!

* * *

Pet vekova niškog bureka

Recept za moderni, okrugli burek prvi put je predstavljen u Nišu 1498. godine. Predstavio ga je čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.

U Srbiji se reč burek odnosi na specijalno jelo pravljeno od kora, koje se bacaju kroz vazduh da bi se razvukle i pune se mlevenim mesom, sirom, a može se pripremati i u varijanti bez fila kao tzv. prazan burek.

Osim u pekarama burek se prodaje u specijalnim prodavnicama koje se zovu buregdžinice (na srpskom) ili burekdžilnicama (na makedonskom) koje isključivo prodaju burek i jogurt.

Niš svake godine (krajem avgusta/početkom septembra) posvećuje nekoliko dana promociji i uživanju u ovom izuzetnom jelu, tokom čuvenih Dana bureka, kada na jednom mestu možete probati najbolji burek koji nude niški proizvođači bureka.

OBAVEZNO POSETITE